BSO Op Stelten

Omdat kinderen vanaf een leeftijd van 8 à 9 jaar duidelijk behoefte hebben aan extra uitdagingen en op bij hun leeftijd passende activiteiten en zelfstandigheid, is gekozen voor het vormen van aparte BSO’s voor deze zogeheten “oudere” kinderen.

BSO Op Stelten is zo’n groep voor oudere BSO-kinderen, waar vanaf januari 2019 i.v.m. de verandering in de Beroepskracht-kind ratio ook 7 jarigen worden opgevangen. De maximale groepsgrootte is 48 kinderen –verdeeld over twee basisgroepen-, die worden begeleid door 4 pedagogisch medewerkers en een stagiaire. Criteria voor de plaatsing zijn dat kinderen over een redelijke mate van zelfstandigheid beschikken en 7 jaar of ouder zijn.

In overleg met de ouders, het kind, de pedagogisch medewerkers, de manager en de plaatsingsmedewerker kan er voor gekozen worden om het kind later door te laten stromen naar Op Stelten.

BSO Op Stelten is gevestigd in een gedeelte van de kantine van VV Haren. De ruimte is zo ingericht dat kinderen verschillende activiteiten kunnen ondernemen, waarbij rekening is gehouden met de behoeften van de verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een hoek met een bank, waar gelezen kan worden en spelletjes worden gedaan, een computerhoek en tafels waaraan de kinderen kunnen knutselen en een tafeltennistafel, die naar gelieven kan worden opgezet. Kinderen kunnen zelf spelmateriaal pakken uit de verrijdbare kast of kunnen aan de pedagogisch medewerkers vragen om spullen uit de kastenwand in de BSO ruimte. Regelmatig wordt de keuken onder begeleiding van pedagogisch medewerkers door de kinderen gebruikt voor kook- en bakactiviteiten. Verder beschikt Op Stelten over een grote buitenruimte, met schommel, klimrek, tafeltennistafel en een groot kunstgrasveld met doeltjes.

Er wordt ook de mogelijkheid geboden om huiswerk te maken op de BSO. Dit gebeurt wel op vrijwillige basis; d.w.z. dat het kind zelf moet aangeven dat het behoefte heeft zijn huiswerk te maken op de BSO.

Bij Op Stelten heeft inspraak van kinderen een belangrijke rol. Regelmatig worden er enquêtes en kindervergaderingen gehouden onder de kinderen om zo te kijken wat hun wensen zijn ten aanzien van activiteiten, spelaanbod e.d. Sinds enige tijd is de Kinderraad weer actief. Het team van Op Stelten bekijkt op welke manier zij dit het beste vorm kunnen geven.

Bij Op Stelten worden kinderen van diverse scholen opgevangen: de Wissel, de Borg en de Peter Petersen school. Dit zorgt echter wel voor een logistiek probleem bij het ophalen van de kinderen. Voor de pedagogisch medewerkers van BSO Op Stelten is het dan ook wenselijk dat kinderen zelfstandig van school naar de BSO komen en niet door de pedagogisch medewerkers op hoeven worden gehaald. Ouders die hiermee akkoord gaan, tekenen vooraf de zgn. verantwoordelijkheidsverklaring waarmee zij toestemming geven dat hun kind zelfstandig van school naar de BSO mag gaan. De mogelijkheid dat kinderen door de pedagogisch medewerkers van school worden gehaald blijft uiteraard bestaan. De pedagogisch medewerkers geven er de voorkeur aan dat kinderen op de fiets gehaald kunnen worden. De kinderen kunnen dan onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers naar de BSO fietsen of eventueel bij de pedagogisch medewerkers achterop. Op deze manier wordt het zelfstandig fietsen alvast geoefend en is het logistieke probleem aanzienlijk minder.

Bij Op Stelten gebeurt het vaak dat kinderen aan het einde van de middag zelfstandig van de BSO naar huis of naar de sportclub mogen gaan. Ook hiervoor dienen ouders een verantwoordelijkheidsverklaring te tekenen waarin zij verklaren toestemming te geven dat hun kind zelfstandig van de BSO naar huis of de sportclub mag.

Bekijk Inspectierapport_BSO OpStelten_08-03-24